Sunday, May 14, 2006

Χθες το μεσημέρι

Ήτανε λοιπόν μια κοπελίτσα η οποία δεν αισθανόταν και πολύ καλά κι έφυγε λίγο νωρίτερα από τη δουλειά της για να πάει στο σπίτι της και να ξεκουραστεί. Στο δρόμο καθώς πήγαινε να πάρει το λεωφορείο βλέπει σ’ένα πεζοδρόμιο έναν άνθρωπο ξαπλωμένο φαρδύ πλατύ μπροστά σχεδόν από ένα φούρνο. Τόσο κοντά ήταν στο μαγαζί που οι πελάτες πήδαγαν από πάνω του για να βγουν ή να μπουν. Πάει λοιπόν η κοπελίτσα, προσπαθεί να μιλήσει στον άνθρωπο, του παίρνει το σφυγμό και πηγαίνει απέναντι σε μια πολυκλινική που υπήρχε για να τους πει να κοιτάξουν τον άνθρωπο. Αυτοί της λένε ότι δε μπορούν να τον αναλάβουν κι όταν τους ζητάει κάποιο τηλέφωνο για να πάρει το 166 της λένε ότι δεν έχουν! Πάει απέναντι στο φούρνο για να πάρει τηλέφωνο αλλά ούτε αυτός είχε! Μερικά άλλα μαγαζιά εκεί γύρω επίσης δεν είχαν τηλέφωνο. Αγοράζει μία κάρτα για το κινητό της παίρνει το 166 το οποίο ήρθε μετά από 45 λεπτά. Όλο αυτό το διάστημα μόνο ένας περαστικός σταμάτησε για να τη βοηθήσει να τον σηκώσουν και να τον βάλουν καθιστό κάτω από μία σκιά και μάλιστα ο περαστικός αυτός είχε και τραχειοτομή! Του έδωσε και νερό η κοπελίτσα κι ο άνθρωπος άρχισε να βρίσκει τις αισθήσεις του αλλά φαινόταν ότι δεν ήταν καλά. Όταν έφτασαν από το ΕΚΑΒ δεν κατέβαιναν ώσπου πήγε η κοπελίτσα και τους είπε ότι αυτή τους κάλεσε κι ότι ο άνθρωπος ήταν αναίσθητος.
166: Καλά μας φώναξες για το ζητιάνο;
Κ: Δεν είναι ζητιάνος, είναι άνθρωπος και χρειάζεται βοήθεια.
166: Μα καλά είσαι σοβαρή; Σε ώρα αιχμής απασχολείς το 166 γι’ αυτόν;
Κ: Ο άνθρωπος δεν είναι καλά και χρειάζεται βοήθεια.
166: Θα μείνεις εδώ για να φωνάξουμε την αστυνομία επειδή απασχολήσες το ΕΚΑΒ σε ώρα αισχμής κι επειδή δε ξέρουμε τι μπορεί να του είσαι και γιατί πήρες τηλέφωνο.
Κ: Είμαι γιατρός και τον βρήκα κάτω, του πήρα το σφυγμό και του έδωσα νερό αλλά εδώ στο πεζοδρόμιο δε μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω.
166: Αν τον πάρουμε θα βρίζουν όλοι οι γιατροί και θα έρθεις κι εσύ στο νοσοκομείο γιατί είναι στη δική σου ευθύνη ότι και να γίνει, ότι και να πάθει.
(Στο μεταξύ ο άνθρωπος σηκώθηκε όρθιος κι ο ένας του ΕΚΑΒ τον πλησίασε)
166: Θες να έρθεις στο νοσοκομείο;
Α: Όχι.
166: Εμείς δε μπορούμε να τον πάρουμε χωρίς τη θέληση του. Σίγουρα δε θέλεις να έρθεις;
Α: Όχι.
166: Φύγε τότε γιατί θα έρθει η αστυνομία.
(Απομακρύνεται ο άνθρωπος)
166: Εμείς θα σημειώσουμε ότι τον ρωτήσαμε παρουσία σου αν θέλει να έρθει στο νοσοκομείο κι αυτός αρνήθηκε και να ξέρεις ότι έχουμε το τηλέφωνο σου και η αστυνομία μπορεί να σε βρει.

Η πεμπτουσία της ανθρώπινης συμπεριφοράς...