Καθόμουν χθες το βράδυ στο μπαλκόνι του σπιτιού μου κι έπειτα από λίγο γνωστές οπερέτες έφτασαν στ’ αυτάκια μου. Μία από τις γειτόνισσες θυμήθηκε ότι στο πολύ μακρινό παρελθόν έμοιαζε με τη Μαρία Κάλλας κι αποφάσισε να τη μιμηθεί.
«Όνειρα και όνειρα πήγανε χαμένα / είναι από τα λάθη σου όλα γκρεμισμένα»
και δώστου να γκαρίζει η ψυχοπονιάρα γειτόνισσα αλλά για κάποιο περίεργο λόγο την έβλεπα με συμπόνια. Το ρεπερτόριο της βέβαια ήταν ιδιαιτέρως πλούσιο για να αρκεστεί στον ένα και μοναδικό Μάκη Χριστοδουλόπουλο.
«Μέσοβδόμαδο κάθε απόβραδο, σε θυμάμαι και, βασανίζομαι, κι η Παρασκευή, μέρα θλιβερή... Κάθε βράδυ του Σαββάτου, κλαίω κι είμαι του θανάτου εξαιτίας σου, τέτοια μέρα βγαίναμε έξω...»
Ο πόνος της πρέπει να είναι βαρύς σκέφτηκα. Βαρύς κι ασήκωτος. Και τότε κατάλαβα για ποιον έπαιζε τα τραγούδια. Αντιλήφθηκα το βαθύτερο νόημα των στίχων. Δεν την αδίκησα. Δεν ήταν η καψούρα που την έφερε στην κατάσταση αυτή, δεν ήταν ο έρωτας, δεν ήταν η απώλεια, μήτε ο χωρισμός. Τι ήταν; Ο κύριος Αλογοσκούφης, γνωστός και ως υπουργός εθνικής οικονομίας και οικονομικών. Μάλιστα. Η φορολογία που σαν Κατρίνα και Ρίνα μαζί μας πήρε και μας σήκωσε οδήγησε τη δύστηχη (μα συμπαθέστατη) κατα τ’άλλα γειτόνισσα να το ρίξει λίγο έξω κι ας ήταν μια απλή Τετάρτη, χωρίς champions league, χωρίς την εθνική να παίζει με τη ρωσσία (σήμερα είναι αυτό), χωρίς να είναι έστω μια ονομαστική εορτή και τέλος χωρίς πετρέλαιο στον καυστήρα.
Διαβάζω το βιογραφικό του μεσιέ Αλογοσκούφη, απλό λιτό κι απέριττο, γράφει ανάμεσα στ’ άλλα: «Η έρευνα του επικεντρώνεται σε θέματα ανεργίας, πληθωρισμού και οικονομικής ανάπτυξης». Προφανώς εφευρίσκει τρόπους για την άνοδο των δεικτών στα δύο πρώτα και τη μείωση στο τελευταίο. Μάλιστα για την πρωτότυπη αυτή (από κάθε άποψη) διδακτορική διατριβή βραβεύτηκε με το βραβείο Sayers του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Εκεί ο μεσιέ Αλογοσκούφης έκανε τα πρώτα του βήματα πριν φτάσει η χάρη του και στη χώρα μας. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω πως σε καμία περίπτωση ο κύριος υπουργός δεν είναι ιπποδρομιάκιας γιατί την έχω ακούσει κι αυτήν την κατηγορία και ειλικρινά τα έχω πάρει στο κρανίο. Η μόνη συσχέτιση που μπορεί να κάνεις κάποιος για το παράξενο όπως και να το πεις επώνυμο του είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμο του ιππέα. Τι κάνει λοιπόν αυτός; Καβαλάει. Τι κάνει ο κύριος Αλογοσκούφης; Μας καβαλάει. Είναι λοιπόν ένας ιππέας; Σίγουρα όχι, από κάθε άποψη. Τότε τι είναι; Λυπάμαι αλλά δε θα βρείτε εδώ την απάντηση γιατί δεν είναι κάτι τόσο απλό όσο φαντάζεται ο περισσότερος κόσμος.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όπως μπορείτε ν’αντιληφθείτε επιμένω πολύ στον καθοριστικό ρόλο του Λονδίνου, διότι πιστεύω ακράδαντα ότι ήταν ο τόπος ο οποίος επηρέασε περισσότερο το σημερινό υπουργό. Πως ξεκίνησαν όλα; Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ο κος υπουργός βρέθηκε στα Μάταλα. Απογοητευμένος από την πολιτική σκηνή της χώρας κι αφού δεν κατάφερε να πάρει το μικρόφωνο στα χέρια του κατά τη διάρκεια των ραδιοφονικών αναμεταδόσεων του πολυτεχνείου σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να κάνει μια πιο ριζοσπαστική τομή (όπως αυτές που κάνει σήμερα στην οικονομία) στο κοινωνικό σύνολο. Πήρε τα μπαγκάζια του λοιπόν κι έφτασε στην Κρήτη. Τι πήγε να κάνει εκεί; Μα φυσικά να εγκατασταθεί στα Μάταλα. Τα γνωστά για τις χίπικες δραστηριότητες τους Μάταλα, επιτέλους βρήκαν τον οργανωτή και ηγέτη που πάντα έλειπε. Ή τουλάχιστον έτσι πίστευε ο κύριος υπουργός. Δίχως να χάσει χρόνο κάθισε και σχεδίασε ένα πλάνο τετραετίας το οποίο θα εξασφάλιζε την ευημερία και την ανάπτυξη στα Μάταλα τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν ίσως μια νέα Ελβετία με τράπεζες κολοσσούς και μυστικές καταθέσεις. Είχε μάλιστα ετοιμάσει ακόμη και την πρόταση για ανεξαρτητοποίηση των ματάλων και ίδρυση ενός νέου κρατιδίου σε στυλ Βατικανού. Τι προέβλεπε τώρα αυτό το σχέδιο; Ας σταθούμε σε μερικά από τα πιο ουσιώδη ζητήματα:
- Φορολογία για κάθε μπάφο που μοιράζονται λιγότερα από πέντε άτομα
- Αυστηρά πρόστιμα για κάθε ατομικό μπάφο
- Απαγόρευση του σεξ σε ιδιωτικούς χώρους
- Φορολογία στο ετεροφυλοφιλικό σεξ μεταξύ δύο και μόνο ατόμων
- Αγροτικά δάνεια για την καλιέργεια ινδικής κανάβεως
- Επιχορηγήσεις για αποδοτικές καλλιέργειες που προσφέρουν ανταγωνιστικό προιόν εφάμιλλο του Καλαματιανού, του Πυργιώτικου και της ξεχωριστής εκείνης ποικιλίας που συναντά κανείς στις κορυφές του Ταύγετου.
- Φορολογία στους Ινδούς χίπηδες που καλλιεργούν διότι κατέχουν τη γνώση και κάτι τέτοιο δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και ίσως μονοπώλιο
- Βιομηχανική παραγωγή τζιβάνας
Που βρέθηκε; Μα στο Λονδίνο φυσικά. Ποιοι τον επηρέασαν εκεί; Μη βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα. Όχι δεν ήταν κάποιος επιφανής και αναγνωρισμένος οικονομολόγος καθηγητής του London School of Economics. Η μεγαλύτερη επιρροή που ασκήθηκε πάνω του προήλθε από τους Beatles. Σοκαρισμένοι; Κι εγώ όταν το έμαθα δεν πίστευα τ’αυτιά μου. Κι όμως, όσο παράδοξο κι αν σας φαίνεται τα σκαθάρια είχαν καθοριστική συμβολή στη μεταβολή του τρόπου σκέψης του μεσιέ Αλογοσκούφη. Κι έρχομαι εδώ να προβώ σε άλλη μία συγκλονιστική αποκάλυψη. Ο υπουργός μας υπήρξε το κρυφό πέμπτο μέλος στην ιστορία των beatles. Βρέθηκε πολλές φορές στο στούντιο μαζί τους και ηχογράφησε αρκετά τραγούδια κάνοντας δεύτερη φωνή και έξτρα σόλο ? αρπίσματα στην κιθάρα του. Έχει βάλει την υπογραφή του στις περισσότερες επιτυχίες των beatles και όλα αυτά ανιδιοτελώς χωρίς να πάρει μία δραχμή (ή έστω βικτωριανή λίρα). Οι θεωρίες συνομωσίας τον εμπλέκουν στη δολοφονία του Τζον Λένον και γι’ αυτό ακόμη και σήμερα η Γιόκο Όνο δεν του μιλάει κι αποφεύγει την Ελλάδα όπως ο διάολος το λιβάνι. Ειδικός Γιαπωνέζος διαμεσολαβητής που χρησιμοποίησε ο Τζορτζ δεν έφερε τ’αναμενόμενα αποτελέσματα κι έτσι το αρχικό του σχέδιο ν’αντικαταστήσει τον Τζον δεν καρποφότησε, όμως έχει βάλει το χέρι του στις περισσότερες επανεκδόσεις κι επανεκτελέσεις και γι’ αυτό θεωρώ καθήκον μου και υποχρέωση συνάμα να σας ζητήσω να τον ευχαριστήσουμε δημόσια για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Βρετανικής σκηνής. Φήμες ότι μετά τους Beatles συνεργάστηκε και με τους Bauhaus ελέγχονται ως ανακριβείς. Λίγοι και εκλεκτοί οπαδοί των σκαθαριών λέγεται ότι έχουν στην κατοχή τους ένα unplugged με τον Τζον Λένον στο κλαρίνο και τον Τζορτζ Χορσχατ στο λαούτο. Ο ίδιος έχει διαψεύσει πιθανό σενάριο συνεργασίας με τους 16 Horsepower οι οποίοι δεν βρίσκονται και στα καλύτερα τους τελευταία. Επίσης επιβεβαιωμένες πληροφορίες φέρουν τον κο υπουργό να έχει συνθέσει τη μουσική για τα ?They Shoot Horse Don't They? των Quickspace, Swimming Horses των Siouxsie and the Banshees, Who 'S Gonna Ride Your Wild Horses των U2 και Wooden Horse/Περιπλάνηση του Γεώργιου Νταλάρα (sponsored by Αφιλοκερδώς Α.Ε). Τέλος εξέχουσα θέση στην καριέρα του κυρίου Αλογοσκούφη αποτελεί η μακροχρόνια συνεργασία του με το γνωστό Πόντιο stand-up κωμικό, Βασίλη Χικίδη (Bill Hicks) με τον οποίο έκανε αξέχαστο ντουέτο όπου κι αν εμφανίστηκε.